Як ми робимо фотокниги

Нам часто задають різні питання про те, як ми робимо фотокниги. Зараз я викладу весь процес, можливо комусь згодиться.

1. Намагаюся знімати з правильним балансом білого та експозицією. Або виправляю це у Lightroom чи Photoshop:

Кадри, зняті при максимальних значеннях ISO можуть містити шум, який на моніторі виглядатиме помірно, а на друці може проявитися помітними плямами. Перед прийняттям рішення про використання кадру для книги варто подивитися його на моніторі без масштабування - у 100% розмірі.

2. Більшість кадрів я освітлюю, додаю контраст та насиченість (спочатку в усі кольори, потім додатково у зелений, синій, блакитний) що робить їх барвистішими та "читаними" - легкими до сприйняття:

3. Вибираю тільки най-найвдаліші кадри, які знову-таки легко сприймаються.

4. Верстка книги. Розкладаю кадри по сторінках, приблизно визначаючи, що, де і якого розміру/повороту стоятиме, кадрую фотографії за потреби. Поради: - вектори подій/рухів/поглядів мають бути спрямовані у середину розвороту:

так

ні

так

ні

  • крупні плани чергувати з далекими;
  • сусідні кадри мають бути схожі за кольором, світлом, балансом білого;
  • особисто я також розміщую кадри в їх хронологічному та логічному порядку, щоб вимальовувалась деяка історія того, що відбувається:

Усе це рекомендації, а не обов'язкові правила.

5. Зберігаю попередньо зверстану книгу по розворотам в окрему папку. Дивлюся, що виходить, як поєднуються сторінки та розвороти між собою, якщо щось не подобається, замінюю фотографії або їх розміщення, міняю місцями сторінки і т.д.

6. Потім ще раз в Photoshop відкриваю посторінково усю книгу та вношу вже детальніші правки:

  • підганяю вміст сторінок під формат друку (розміщую вміст сторінок з урахуванням полів під обріз, так, щоб у разі зрушення сторінки при друці не обрізало важливу частину або ж не попало непотрібне мені біле поле):
  • додаю різкість у фотографії (порада: додайте додатково різкість в області очей - це створить потрібний акцент, портрет стане приємнішим до сприйняття)
  • освітлюю, затемнюю, роблю більше/менш контрастними фотографії, щоб сусідні кадри на розвороті гармоніювали між собою
  • додаю шум в елементи, що містять великі масиви однотонної заливки або градієнта (це допомагає уникнути плям, градієнтів сходинками, смужок та інших дефектів при друці), також рекомендую додавати шум в кадри, зняті на високому ISO та шумлячі вже у цифровому вигляді:

Початковий кадр

Він же + шум

Як це виглядає на друці



  • додаю усілякі рамочки, тіні і інші дрібниці за смаком:

Ми друкуємо книги через Сyfrolab, тому включаю цифролабовский профіль (що це, де узяти, як встановити - все можна знайти їх сайті), дивлюся, що виходить. Тут можна побачити, якщо якийсь колір випаде при друці або друкуватиметься іншим, чи будуть обличчя сірими, синіми, зеленими або ні, чи буде картинка досить контрастною і т.д. Якщо зміни при включенні профілю здаються мені істотними, я ще вношу правки.

Коли ви включите профіль спершу можете злякатися, що картинка значно погіршала - стала сірою, неконтрастною, неяскравою, неначе в серпанку, деякі кольори змінилися. Не лякайтеся, це ваш монітор намагається таким чином показати вам як виглядатиме книга після друку. Тут важливо хоча б раз друкуватися у цифролаба, щоб знати причинно-наслідковий зв'язок між тим, що на екрані, та тим, що потім буде у вас в руках:

  • обкладинка ламінується, тому вона може надто сильно відрізнятися від початкової картинки. Вона буде менш різкою, можливо темнішою, кольори можуть стати більш насиченими. Щоб обкладинка вийшла добре, намагайтеся вибирати кадри з невеликою кількістю елементів, які легко читаються. Не рекомендую ставити на обкладинку якийсь один великий елемент - наприклад обличчя, воно погано сприйматиметься глядачем. Як і на інших сторінках додайте різкість до обкладинки, контраст, трохи освітліть кадр.

Фотокнига не фотографія. Друк відрізняється, як і картинка в журналі вона складається з точок, неначе шумить:

Якщо кадри барвисті, контрастні і т. д. - це не буде помітно, навіть навпаки, додасть краси. Якщо ж кадри темнуваті, сіруваті і тому подібне - такий фотокнижковий шум може тільки погіршити їх. Друк не може передати все те, що передає монітор, тому в розробці книги я спираюся на простоту кадрів, кольорів, їх чистоту, щоб навіть при деяких змінах при друці зміст картинок не змінювався.

Автор: Євгенія Драч (simxa.com.ua)

Ілюстрації до книг: Олена Баранова

Оригінал взятий з gegenya

Інші статті