Створення кулінарної фотокниги з дитячими рецептами

Давно відчувала необхідність озвучити раціон дитячого меню. Це було неминуче і закономірно. З появою сина Давида активно вивчала питання харчування дітей: чим годувати, як годувати, як корисну їжу робити смачною і урізноманітнити її. Це вічна проблема харчування, не тільки дитячого. Тому свій досвід і знання перенесла на папір.

Для мене естетика інформації не менш важлива ніж зміст, гарне оформлення завжди ефективніше передає суть питання. Книга почалася з загальної ідеї і перегляду великої кількості актуальних і сучасних стилів зйомки їжі, не тільки дитячої. Паралельно я готувала список страв, продуктів і комбінацій які увійдуть до книги. Після того, як було чітко визначено, скільки рецептів необхідно зняти і які продукти будемо знімати, окремо закупили все необхідне, вибрали день для зйомки і відзняли більшу частину. Через пару днів переглянули матеріал, підібрали хвости і дозняли решту. Посуд та подача свідомо обрані дорослі, ми ж всі розуміємо, що дітям важлива естетика.

Зйомка не є простою, це великий обсяг роботи, оскільки потрібно приготувати, оформити страву і правильно подати її в кадрі. Ми часто і багато знімаємо для сфери харчування і тому технічна сторона пройшла легко, планування і підготовка дали свій результат.

Обробка і кольорокорекція - вручну. Кожен кадр редагувався за кольором та світлом. Потім, з кращих кадрів, вибрали 1 ракурс. Це входило в початковий план, і ми відразу знали, який ракурс буде використаний в книзі. Додатково були зняті дублі і великі плани, різні ракурси. Після відбору всі кадри були відретушовані і почався наступний етап.

Верстка та малюнки. Список страв з інгредієнтами відправили художниці Олені Баранової. Вона створила цілу казку, яка супроводжує кожну тарілочку, додала підписи та зверстала макети сторінок. Завдяки її участі книга буде цікава і корисна не тільки мамам. Книга кольорова і кожну страву супроводжують забавні малюнки, малюку можна розповідати про те, що він їсть і показувати смішну окату цвітну капусту на сторінках книги. Ми довірили верстку професіоналу з прекрасним смаком! Завжди довіряйте роботу професіоналам - це єдиний спосіб створити гарний, якісний продукт. Затвердження теж проходило в кілька етапів - це не швидкий і не простий процес, але результат того вартий, дивіться самі.

Друкувати першу книгу в Цифролаб було рішенням очевидним, і інші варіанти навіть в голову не приходили. Звичайно ж, хочеться відразу бачити красиву і кольорову книгу. Тому наш вибір друку - Цифролаб. Книга потрібна в фото-якості, згідно вимог до друку SlimBook. Оскільки книга створена фуд-фотографами, вимоги до відтворення кольорів та інших технічних параметрів високі, Цифролаб виправдовує всі очікування (при вірно налаштованому моніторі). Книга не повинна бути занадто важка, але й водночас солідна та якісна, в ній немає пластикових сторінок, при цьому вони щільні і розворот відкривається на 180 градусів. Вибір розмірів книги також важливий, ми любимо формат 23 * 23 см. Давид (син) переглянув своїми дитячими ручками книгу, перевозив на ній всі сторінки, але її зовнішній вигляд ніяк не постраждав від такого тісного знайомства з дитиною.

Зараз у нас є зібрані в книгу всі сторінки, обкладинка і велике бажання ділитися знаннями і красою. Подальша доля книги має мінімум 2 шляхи. Ми запустимо її в загальний доступ через сайт http: //issuu.com/ і всі бажаючі зможуть переглянути і скористатися порадами онлайн, вся книга і всі сторінки будуть відкриті в повному доступі. Другий шлях, який хотілося б пройти нам з цією книгою - публікація невеликим тиражем. Зараз нам необхідно побачити наш шедевр наживо. Особливість екрану та його підсвітка не дають повної картини, книга повинна бути надрукована. Перший друк пробний - пошук нечіткостей, перегляд кадрів в реальному розмірі і т.д .. Все це необхідно побачити очима і помацати руками. Хочемо чути думки глядача і цільової аудиторії - мам і тат, які дбайливо і уважно займаються харчуванням своїх дітей.

В ідеалі ми хочемо запустити невеликий тираж і передати прибуток від продажу книги фонду «Таблеточки». Ця частина роботи над книгою в процесі, але ми віримо в те, що диво станеться.

Текст: Ольга Драч
Photokitchen
Facebook

Інші статті