11 жінок, що увійшли в світову історію фотографії

Перша фотографія з’явилась в 1826 році, і хоча це офіційно не задокументовано, жінки з самого початку відігравали важливу роль в історії фотографії. В рамках Міжнародного дня жінок ми розкажемо вам про жінок, що назавжди увійшли в історію завдяки своїм неперевершеним знімкам.

найвідоміші жінки в історії фотографії

Анна Аткінс (Anna Atkins)

У деяких статтях Анна Аткін вважається першою жінкою, що зробила фотознімок. (Хоча, привид Констанс Фокс Телбот з цим би не погодився.) Проте, Аткінс була першою, хто використав цю нову технологію в освітніх цілях, а саме в ботаніці. Вона задокументувала свої висновки про ціанотипи і опублікувала першу в світовій історії фотокнигу “British Algae: Cyanotype Impressions”

фотографія

Френсіс Бенджамін Джонстон (Frances Benjamin Johnston)

Френсіс Бенджамін Джонстон, яку друзі називали просто Фанні, була однією з перших фотожурналісток Америки. Використовуючи своє багатство і зв'язки, вона змогла сфотографувати портрети Марка Твена, Сьюзен Б. Ентоні, Букера Т. Вашингтона, а також багатьох членів сім'ї Рузвельта. Але, найбільшу популярність вона отримала завдяки своєму автопортрету (New Woman). У 1896 році вигляд жінки з задертою спідницею, що тримає в руках пиво і сигарету був досить шокуючим, а також яскравим проявом фемінізму автора.

найвідоміша фотографія фреснсіс бенджамін джонстон - нова жінка

Крістіна Блум (Christina Bloom)

Крістіна Блум що вважається першою жінкою-фотографом в Великобританії, зайнялася фотографією, щоб врятувати свою сім'ю від фінансового краху. Вона починала з продажу листівок зі своїми фотографіями на місцевому ринку, але незабаром її портрети британських солдатів, що прямують на Першу світову війну, привернули увагу королівської сім'ї. Пізніше в своїй кар'єрі вона фотографувала протести Суфражисток і таким чином зробила свій внесок в феміністський рух.

суфражистки крістіни блум

Доротея Ланге (Dorothea Lange)

В 12 років Доротея Ланге заразилася поліомієлітом: «Він сформував мене, наставляв, інструктував, допомагав і принижував». Хвороба, яка змушувала її постійно кульгати, швидше за все, була рушійною силою її спраги до фотографування реалій життя американців на початку 20-го століття. Її найвідоміший знімок «Мати-мігрантка», який зараз висить в Бібліотеці Конгресу, став уособленням періоду Великої Депресію в США для мільйонів американців по всій країні.

фотограф великої депресії в сша долотея лагне матір мігрантка

Маргарет Бурк-Уайт (Margaret Bourke-White)

Маргарет Бурк-Уайт - жінка багатьох "вперше". Вона перша американська військова фотожурналістка. Вона - перший західний фотограф, якому дозволили знімати в сталінському Радянському Союзі. І одна з її фотографій була розміщена на обкладинці першого випуску журналу LIFE.

перша обкладинка журналу Life

Береніс Ебботт (Berenis Ebbott)

Береніс Ебботт фотограф з Америки, що провела два роки в Парижі, найбільш відома своїми роботами, що демонструють Нью-Йорк 1930-х років. Її чорно-білі зображення передають всі оксюморони міста - його надзвичайне багатство і величезні злидні, одночасне відчуття радості і смутку його жителів, величезні хмарочоси і тісні згуртовані квартали. Її життєвим кредо: «Світ не любить незалежних жінок. Чому? Я не знаю, але мені не байдуже».

фото з життя нью йорка 30 років береніс ебботт

Вівіан Майер (Vivian Maier)

Вівіан Майер фотографувала все своє доросле життя, починаючи з 1950-х років, але ніхто не знав про неї до 2009 року. Фотоколлектор Джон Малуф купив її непроявлены плівки на аукціоні в складському приміщенні в Чикаго. Проявені фотографії, які Малуф завантажив в свій аккаунт на Flickr, стали вірусними, і Майер сфокусувалася на її чорно-білій вуличній фотографії. Незабаром світ був шокований тим, що, працюючи нянею, Вівіан Майер зробила більше 150 000 фотографій. Вона фотографувала різні цікаві моменти на вулицях, які можуть зараз здатися звичайними для більшості із нас, але той період часу це була новація.

селфі вівіан майєр

Діана Арбус (Diane Arbus)

Протягом усієї своєї роботи, Діана Арбус була чемпіоном дивацтв. Нудисти, карлики, артисти цирку, транссексуали - це були ті люди, якими захоплювалася Арбус. У той час, коли більшість американців були перфекціонастами та на перше місце ставили сімейні цінності, Діана Арбус висвітлювала життя маргінальних спільнот (так званих «виродків»), які також існували в той час. Її фотографія ставить недосконале і незрозуміле для більшості на передній план.

виродки діани арбус

Керрі Мей Уімс (Carrie Mae Weems)

Вона перша афроамериканська жінка фотограф. Основним лейтмотивом її творів є відносини всередині афроамериканських родин, відносини між чоловіком і жінкою, а також проблеми расизму. Її найвідоміший проект - «Серія кухонних столів».

Керрі Мей Уімс

Енні Лейбовіц (Annie Leibovitz)

Мабуть ви бачили не одне фото Енні Лейбовіц, котре вона зробила у якості штатного фотографа журналу “Rolling Stone” та “Vanity Fair”. В об’єктив її камери потрапляли і потрапляють усі найвідоміші та найвпливовіші люди світу цього: від Флітвуда Мака і Демі Мур до британської королеви Єлизавети Другої. Найвідомішими її знімком є останнє фото Джона Леннона. Ця фотографія, що стала обкладинкою журналу “Rolling Stone”, була зроблена за 5 годин до смерті Леннона 8 грудня 1980 року.

последние фото джона леннона сделаное энни лейбовиц

Керол Гузі (Carol Guzy)

Керол Гузі, штатний фотограф The Washington Post з 1988 року, є єдиним фотожурналістом, який чотири рази отримував Пулітцерівську премію. Гузі фотографувала численні трагедії, в тому числі ураган Катріна і руйнівний землетрус на Гаїті в 2010 році. Її фото дуже точно передають весь жах трагедії, що сталося перед об'єктивом її камери. Якщо у вас слабкі нерви, то краще не дивіться її роботи, а повірте нам на слово.

фото керол гузі

Інші статті