uk
ru
+38 097 55-222-55

Готуємо фотокнигу у програмі Photoshop

Про фотокниги


Розповідає Руслана Єрмолова, сімейно-дитячий фотограф та дизайнер фотокниг.

Руслана Єрмолова Фотограф - Ірина Варченко

У всі мої пакети послуг входять друковані матеріали. Уявляєте, на скільки я обожнюю друковані сімейні фотокниги! Вони мають чарівну магію - багато разів збирають ваших рідних навколо себе.


Я створюю дизайн сімейних та дитячих фотокниг зі своїх фотосесій та з “чужих”. Зі своїх простіше - на етапі підготовки до фотосесії, вже знаю, які кадри треба зняти для фотокниги, щоб історія була цікава і легко було замовити фотокнигу. З “чужих” чи взагалі телефонних фото - все складніше, бо набагато більше роботи у дизайні фотокниг.


Підготовка до макетування фотокниг


  • Переглядаю “по діагоналі” фото, ознайомлююсь з ними. Перевіряю розмір фото. Буває, замовники скидають фотографії, а їхній розмір всього 400-600 Кб. Якщо фото з професійної фотосесії, то у їхнього фотографа, швидше всього, є повнорозмірний варіант. Прошу його. Якщо велика кількість фото з різних джерел - проганяю їх через Lightroom для одноманітної нумерації. Продумую стратегію у роботі - визначаю, які фото “підуть” на перший розворот у макет, а які - далі.


  • На аркуші паперу створюю план сімейної фотокниги. Малюю прямокутнички розворотів і створюю колажі. Підписую номери фото. Якщо майбутня фотокнига буде на велику кількість розворотів - так уникаю повторів фото.


  • План фотокниги 1 План фотокниги 2

  • Далі завантажую з сайту Pro.cyfrolab.com порожні макети розворотів (є у тех вимогах для кожного формату). Вони створені спеціально для створення фотокниги у Photoshop-і. У файлах є дві зони - обрізу та ризику. Зона обрізу повинні містити продовження загального фону зображення. У зоні ризику не розміщуйте сюжетно важливі елементи - білі та інші рамки, декор, очі, пальці, руки і т.д. Уникайте вертикальних і горизонтальних ліній в цій зоні. Частина цього поля теж може потрапити під ніж під час обрізання. (Зелена стрілка показує, як правильно змакетовано, рожева - ні). Перед зведенням фоток дизайну у JPG вимикаю кольорові шари-підказки.


Направляючі

Макетування сімейних та весільних фотокниг


  • В кожній історії має бути початок. Якщо роблю весільну фотокнигу, то початок - це збори наречених, а кінець - торт чи коровай. Не починайте весільну фотокнигу з першого танцю, якщо це не був початок весілля. Зробіть краще вступ до фотокниги: надпис, побажання наречених один одному, чи метрику весільного дня і їхнього спільного фото. А якщо це дитяча фотокнига за перший рік життя малюка - то починайте з фотографії з пологового, де на маму виклали малюка.


  • Початок історії Фотограф - Раушенбах Слава
  • Компоную фото на розворотах. Перш за все я раджу не загромаджувати розворот сімейної чи весільної фотокниги фотографіями. Можна чергувати великі та малі фото. Наприклад, розворот починається з однієї фотографії та колажу на дві-чотири фото, а наступний розворот починається вже з колажу. Наприклад, як на фото нижче.


  • Колаж 1
  • Не забуваємо про правило повторів у сімейних фотокнигах, тобто вибираєте якесь розміщення фото (колаж) і повторюєте його кожні 4 розвороти. Кадруйте фото так, щоб залишались лише потрібні елементи. Не бійтесь цього.


  • Колаж Лаванда
  • Обличчя людини не має потрапляти на лінію згину розвороту друкованої фотокниги. Міняйте порядок розташування фото, збільшуйте чи зменшуйте зображення, зважаючи на це.


  • Колаж хлопчика з яблуками

    Колаж Тустань
  • Люблю розворот у дизайні фотокниги зробити з однією великою пейзажною фотографією. Це красиво.


  • Одне фото на розворот
  • Ще важливо: не розтягуйте фотографії, а особливо з фронтальних камер на цілу сторінку весільної (дитячої, сімейної) фотокниги. Такі фото зазвичай не якісні. А якщо таких фото більшість, пропонуйте клієнтові перейти на менший розмір фотокниги або використати більшу кількість фотографій. Повірте, якість коштує дорожче, ніж зароблених зайвих 100 гривень.


  • І насамкінець, маленька вам порада: віддавайте клієнтам готову надруковану фотокнигу на один розворот більше, ніж обіцяли. Їм дууууже приємно, а у вас більше досвіду ❤️.

Другие статьи