Створення фотокниги в програмі Lightroom

Lightroom пропонує створювати фотокнигу в модулі Book. На жаль, в цьому модулі не можна задати довільні розміри. 5 пропонованих форматів американського друкаря Blurb відрізняються від українських. Тому, ми розглянемо в цій статті і відео-уроці створення фотокниги SlimBook формату 23х23 в модулі Print. Створення мекету фотокниги в Lightroom - це легко, просто і наочно. Працює метод Drag&Drop - потягнув фото і кинув на розворот, заміна фотографій на розвороті робиться таким же способом, всі розвороти видно одразу.

Відбір фотографій в модулі Library за допомогою кольорових міток

Передбачається, що ви вже працювали в Lightroom, або вмієте створювати Керуючий Каталог й імпортувати в нього мініатюри оригіналів.

Фотографій може бути дуже багато, але ми вибираємо маркерами, мітками кольору кращі фотографії. Клік мишкою на хорошу фотографію плюс клік на клавішу з цифрою шість - це червона мітка).

Щоб на екрані залишилися тільки найкращі, помічені фотографії, ми перейдемо до інструменту Фільтри Бібліотеки (Library Filters), і відфільтруємо наші фотографії по Властивості (attribute) «червона мітка» натиснувши на червоний квадратик.

Створення колекції кращих фотографій

Зручно перенести фотографії у віртуальну колекцію, окремо від решти матеріалу. Виділимо всі фотографії (клік на будь-якому фото та Ctrl + A або Command A для МАС). Переходимо до палітри Колекції (Collection) на лівій панелі програми. Навпроти назви палітри натиснемо на +. З'являється вікно, в якому ми можемо задати ім'я новій колекції. Наприклад «Моя фотокнига». Для однієї колекції Lightroom буде зберігати компонування фотографій в макеті модуля Print. А це означає, що робота з фотокнигою може проходити не за один сеанс.

Ми не будемо використовувати модуль Book

Lightroom пропонує створювати фотокнигу в модулі Book.На жаль, в цьому модулі не вийде зібрати фотокнигу довільних розмірів. Ті 5 стандартних форматів, які пропонуються в палітрі Book Setting (Параметри книги) зроблені під американського друкаря Blurb і відрізняються від українських. Крім того, в цьому модулі можна створити макет тільки книжки PrintBook і розвороти поділяються на окремі сторінки при експорті книги в JPEG-и.

Як зібрати фотокнигу в модулі Print

Ці два недоліки зникають, якщо ми перейдемо до модуля Print. Неважливо як буде виглядати ваш екран, коли ви перейдете в цей модуль. На правій панелі в палітрі Layout Style (Стиль макета) слід вибрати Custom Package - Набір фотографій користувача.

Потрібні розміри в палітрі Print Job

Давайте одразу відкриємо найнижчу палітру Print Job (Параметри друку). У позиції Print to поміняємо Printer на JPEG - ми вибрали друкувати в файл. Лиши зараз ми зможемо виставити розміри розвороту майбутньої фотокниги. Поставимо галочку навпроти Custom File Dimensions (Розміри файлу користувача).

Тепер з клавіатури в поля ширина і висота можна ввести розміри в мм або см. Ми візьмемо їх з сайту. Натиснемо Alt + Tab і перейдемо на сайт. Для кожної книги є свої розміри. Для першої фотокниги це 471 на 244 мм. Клікаємо правою кнопкою на лінійці і міняємо см на мм.

створення фотокниги в lightroom

Давайте підійматися по палітрах модуля знизу догори.

Палітра Page (Страница)

Тут ми при необхідності міняємо колір паперу. За замовчуванням - фон білий. Поставимо галочку в комірку Page Background Color (Колір фону), клікнемо на чорну смужку і виберемо піпеткою благородний, холодний, темно сірий колір фону.

А ще можна активувати чекбокс Cut Guides (напрямні співвісності) і вибрати Lines (лінії). Що дозволить нам ефективно вирівнювати декілька фотографій на розвороті.

Палітра Cells (Комірки зображення)

Давайте запам'ятаємо, що саме в цій палітрі ми зможемо додати НОВУ сторінку макета, коли закінчимо компонування на поточному розвороті. Також саме тут, виділивши клітинку, ми побачимо її розміри і зможемо з високою точністю виставити ці розміри з клавіатури (Adjust Selected Cell)

макет фотокниги в lightroom

Палітра Rulers, Grid & Guides – лінійки, сітка та напрямляючі

Тут можемо поміняти одиниці виміру - сантиметри на міліметри. У позиції Grid Snap (сторони комірки зображення прилягають до ...) - краще вибрати не Grid (до сітки), а Cells (до стінки сусідньої комірки). В іншому випадку ми не зможемо розтягнути комірку до самого краю, вона прилягатиме до крайніх ліній сітки. Корисно буде поставити галочки в позиціях Show guides (показати такі напрямні як): показати лінійки (rulers), опорну сітку сторінки (Page Grid), розміри комірки (Dimensions).

Палітра Image Setting (Установки зображення)

Встановіть галочку в чекбоксі Photo Border (Рамка мініатюри). Задамо ширину рамки 21 point. У міліметрах це приблизно 7 мм (1 point = 0.3 мм). Максимальна ширина рамки дорівнює 36 points, тобто 12 мм. Чому 7? В ширину і висоту нашого формату увійшли по 3 мм на вильоти. Це технічні поля, які після друку будуть обрізані гільйотиною. Значить, якщо ми поставимо рамку під обріз, то 3 мм будуть обрізані, а 4 мм послужать акуратним кантом навколо фотографії. На жаль. Це глобальні налаштування. Тобто ми не можемо для однієї рами дати кантик рівний 7 мм, а наступну фотографію залишити без кантика.

Колір рамки завжди буде таким як і колір фону. А ось колір Inner Stroke (внутрішньої рамки або абрису) можна змінювати. Тут же можна задати її товщину. Навіть тонкої 1 point рамки буде досить, щоб фотографія виглядала дуже ефектно.

Компонування фотографій

Клікаємо на мініатюру й не відпускаючи лівої клавіші мишки, перетягуємо її на робочий розворот. Растягуємо раму за вузлики до країв розвороту. У рамці працює автопідгін, тобто хоча б по одній стороні фотографія буде вписана в рамку.

Щоб змістити в бік фото в рамці, слід затиснути і не відпускати Ctrl. Курсор змінюється, з'являється ручка. Клікнемо лівою клавішею мишки в рамці і не відпускаючи кнопки, переміщаємо фото доки не оберемо правильний композиційний центр.

Додоаємо новий розворот фотокниги

У палітрі Cells слід натиснути на New Pаge. Як тільки у вас з'явиться хоча б три розвороти, вам доведеться переходити між ними. Зверніть увагу на ліву панель модуля. Досі ми до неї не зверталися. Але зараз, в палітрі Preview (Перегляд), ми натиснемо Zoom Page, щоб «Наблизити сторінку», на якій був останній клік. Повторний клік на Zoom Page покаже всі розвороти.

Збережемо наші настройки в пресет - набір передустановок.

Слід зберегти наші настройки фотокниги в палітрі Tamplate Browser (Набір Шаблонів), щоб згодом мати можливість використовувати їх для нової фотокниги. Натиснемо плюсик, з'явиться Вікно, введемо ім'я Набору установок. В даному випадку, для розворотів фотокниги, дамо ім'я « SlimBook » 23х23 pg.

Экспорт розворотів

Зберіть 10 розворотів і натисніть на правій панелі внизу велику кнопку Print to File (Друкувати в Файл). Всі розвороти Експорту помістимо в нову папку на робочому столі. Після експорту слід зайти в цю папку і перейменувати файли на 01.jpg, 02.jpg ... 10.jpg для першого, другого, і десятого розворотів відповідно.

Щоб створити макет обкладинки

Завершивши експорт, слід видалити всі розвороти, окрім першого. Для цього натисніть на хрестик в лівому верхньому кутку кожного розвороту.

Обкладинка фотокниг більша за розмірами, ніж розвороти. Це пов'язано з тим, що 15 мм кожного боку прямокутника загинається всередину книги і приклеюється до розворотів. Тому, в палітрі Print Job слід виставити нові значення (519x271 мм для « SlimBook » 23х23 см).

А в палітрі Image Setting рекомендовано зняти галочку Photo Border і друкувати фотографії на виліт. Після експорту назву обкладинки слід поміняти на cover.jpg

Незважаючи на простоту і наочність цього методу створення фотокниг, професійні фотографи збирають фотокниги в програмі InDesign.

Стаття надана нашими партнерами - Київською школою фотографії

Інші статті