Розумні поради для красивої фотокниги

Помилки при створенні фотокниги або чого НЕ ВАРТО робити у фотокнизі.

Зазвичай усі поради зводяться до того, як зробити гарно. На жаль, однієї кнопки, яка б це робила, поки що не придумали, а тому кожен намагається знайти свій сенс в цьому слові. Спробую пояснити нижче, чого не варто робити, щоб не втратити красу фотокниги за прикрашаннями.

1. Не економте.
"У мене є 300 фото. Вони влізуть у книжку 20*15 на 24 сторінки"? - звичайне питання наших клієнтів. Влізуть, все влізе. Але як! Уявіть собі гуртожиток з сонечками, де жуки - Ваші фото. Ви не зможете розгледіти ані осіб, ані фону, геть нічого. Діємо за принципом: беремо не кількістю, а якістю. А ще краще - оберіть сюжет.

2. Не метушіться.
"Я Вам відправив фотокнигу (посилюємо: оплатив), а потім помітив помилку". Перевірте все перед відправкою. Коли усе перевірено та ви упевнені, що все ОК, ще раз перевірте. Дайте перевірити дружині/чоловікові/коханці і навіть котові, якщо він кумекає у дизайні. Це Ваш заробіток. Адже якщо книга піде в друк, нічого вже не можна буде змінити. Тому імена, дати, картинки, і особливо, фотошопні шари - усе повинно бути чітким і правильним.

3. Не завалюйте усе в один колір.
Страх побачити бліду книгу зазвичай призводить до темно-червоних макетів. Страх перед червоним робить макети зеленими. Налаштуйте Ваш монітор, навчіться "витягати" знімки. Не вмієте - зверніться до професіоналів.

4. Не посувайте зображення під обрізний край.
Блок книги обрізується. Обкладинка загинається. Це варто запам'ятати. І не намагатися втулить у критичні 3 мм обрізного краю імена викладачів або логотип. Більше того, нехай Ваші фото "бояться" обрізу і відступлять від нього ще 5 мм. А ось фон має бути розтягненим на усю величину макету.

5. Не пропонуйте клієнтові нічого, що не можете уявити.
Ви повинні точно знати, як виглядатиме продукт, якщо Ви його пропонуєте клієнтові. Замовте зразок. Зробіть у зразкові новий дизайн або замовте для нього додаткові опції. Дизайн при друці може вийти гірше, ніж на комп'ютері, а для ламінування треба по-іншому готувати файли (прибирати трохи червоності). Але усе це не буде критичним, якщо тільки це не клієнтське замовлення.

6. Не намагайтесь випередити час.
Побажання забрати книгу раніше терміну, зробити швидше і так далі - не йдуть на користь книзі. Хороша книга - суха книга. У будь-якій фотокнизі використовується клей. Він повинен висохнути. Ще краще - під пресом. В ідеалі - при стабільній температурі. Інакше, ніхто не гарантує, що книга не почне коробитися через місяць-інший.

7. Не лінуйтеся.
Ніхто не обіцяв, що хороша книга вийде за один вечір. Значно гірше, якщо із-зі недбало зробленого макета обличчя потрапляють на розворот у фотобуці, руки-ноги йдуть в корінець та з'являються нізвідки у поліграфічній книжці. Прочитайте та нагадайте собі технічні вимоги до макетів. Спробуйте дотримуватися чергування великих та загальних планів. Розворот повинен виглядати цілісним.

8. Не перестарайтеся.
У гонитві за фільтрами втрачаємо сенс фото. Забуваємо про те, що поліграфія друкується в CMYK, а тому градієнт буде в смужку; про те, що зелено-фіолетовий колір не усім йде; про те, що квіточки і рамочки закривають дитину. Суцільні одноколірні заливки обкладинок на екрані виглядають вражаюче. При друці ж, наприклад заливка 100% чорним кольором, виглядатиме, як брудно-сіра плашка з точками і цятками. І тому рекомендуємо на обкладинку накладати текстури.

9. Перестаньте працювати стереотипно.
Звичайно, Вашим клієнтам подобається Ваш стиль. Але є й такі, хто ними ще не став. Не забувайте пробувати щось нове: новий дизайн, цікавий ракурс, прийом обробки.

10. Не бійтеся друкувати.
Ми з Вами робимо книжки, а не адронний колайдер. Ми віримо, що з кожною книжкою Ви робитимете менше помилок, з кожним разом все легше робитимете макет. А одного дня вони стануть просто геніально-ідеальні. А наразі - хороших Вам книжок.

З повагою, команда Cyfrolab Pro.

Інші статті