Майстер-клас. Створення фотокниги

Коли ми повертаємось з подорожей, окрім купи вражень ми привозимо з собою купу фотографій і зовсім не хочеться, щоб вони десь згубилися. Останнім часом я взагалі не друкую фотографії - а обрала для себе фотокниги, думаю усі вже знають що це таке :) а всі хто читає мене досить давно, неодноразово бачив мої книжки:). Але може бути хтось ще не знає? - посилання тут.

Робити можна будь-які книжки - від "як я провів вихідні на дачі" до "тріп по середземномор'ю", дитячі, випускні - ну, коротше, які завгодно, на що вистачить вашої фантазії. Мої найулюбленіші - "подорожницькі".
Частенько мене питають - а як і де ти робиш книжки?

З питанням де - все дуже просто - у Цифролабі. А ось відповідь на питання "як? " я вигадувала довго:) Тому що хороша книжка - це та, яка вам подобається :). Не можна сказати - робіть ось так і так - і буде гарно :) і фон тільки такого кольору - а усе інше погано - так теж не можна говорити. Треба пробувати, шукати і тоді вийде відмінний результат. Але деякі моменти та тонкощі, як і у будь-якій справі, є. І якщо ви знаєте і користуєтесь ними - то отриманий результат вас дійсно порадує:) Спробую розповісти, що і як роблю я.

Початок усіх книжок однаковий - підбір фотографій. Від них залежить краса книг. Обираємо тільки хороші фотографії - не темні, не різкі, і, найголовніше, змістовні.

Наступний крок - визначення кількості фотографій в книзі. Це найскладніший етап:) Тому що фотографій завжди багато, а сторінок в книжці обмежена кількість:) Для книжки на 40 сторінок я використовую близько 120 фотографій. Вони мають бути різноплановими. Тоді книжка виглядає цілісною. Фотографії, де я на фоні, природа, якісь цікаві пам'ятки, панорами.

Далі, в книжках про подорожі, я розділяю фотографії або за тематикою, або по хронології. Розкладаю їх по папках. Так зручніше орієнтуватися, щоб потім не було повторів.

І починається найцікавіше – розміщення на розворотах. Як завжди роблю я - приблизно уявляючи фотографії, які є в наявності, розбиті на підгрупи (папки) - так їх легше тримати в голові, прикидаю макет - тобто яким чином фотографії будуть розміщуватися на розворотах. У цьому макеті - намагаюся чергувати - 3-4-5 фотографій на сторінці і повністю заповнений фотографіями лист.

Звісно, можна розмістити 15-20 фотографій на одному розвороті, але не можна перебільшувати, бо глядачі втомляться:) і фотографії загубляться у масі. Я користуюся прийомом - 10 штук на одній сторінці, коли фотографії приблизно однакові, з однієї серії, але жодної не хочеться прибирати.

Найголовніша перевага фотокниги - будь-яку фотографію можна розмістити на повний лист - це виглядає дуже вигідно. Роблю акценти на портретах - тобто саме їх розміщую на усю сторінку.

При розміщенні фотографій на усю сторінку або майже на усю, із-за технологічних особливостей зшивання книжки, необхідно уважно стежити, щоб головний об'єкт був з іншого боку від згину. Відповідно на лівій сторінці ліворуч - на правій він праворуч.

Правда, пейзажі, розміщені на усю сторінку, це теж дуже красиво :).

Про панорами розповім окремо. Їх я розміщую повністю на розворот. Це найвигідніший ракурс.

Якщо панорама більше по формату, ніж розворот, тобто довша, то тоді краще розмістити її на розворот, але з полями.

Можна комбінувати 2/3 розвороти - панорама, на тому, що залишилось, - фотографії

Ще пару слів про оформлення. Чому я не користуюся рамками і елементами декору у своїх книжках? Я вважаю, що вони відволікають. І про чорний фон - чомусь існує думка, що чорний фон це траурно. Але подивитеся - деякі фотографії стають більш насиченими, соковитішими, якщо вони розміщені на чорному фоні.

Так що якщо фон - то я люблю чорний або білий:) Ще в якості фону запросто можна використати свої ж фотографії - сфотографовані квіточки, листочки або інші так звані текстури. Або ж якийсь пейзаж.

Щоб книжка виглядала одним цілим - витримую стиль. Користуюся шаблонами для розміщення фотографій - наприклад, 4 горизонтальних і 3 вертикальних фотографії в усій книжці у мене виглядають однаково.

Оскільки я друкуюсь через сервіс Цифролаба - pro.cyfrolab.com, де я завантажую макети посторінково, то усі макети верстаю у фотошопі. Звичайно, кожну сторінку окремо, але у мене є шаблони, де відразу просто розмістити фотографії, вставляючи їх у задані віконця. За таким же принципом працюють стандартні редактори будь-якої компанії, що друкує фотокниги.

Для професіоналів все і так зрозуміло, але якщо ви хочете зробити свій шаблон і не є гуру фотошопа, то зараз я двома словами спробую допомогти вам, як, використовуючи два інструменти у фотошопі, зробити будь-який свій дизайн сторінки у фотокнизі.

Спочатку відкриваємо шаблон сторінки Цифролаба. Завантажити треба у них на сайті - тут - /photobook, тоді не буде прикрих помилок. Є права і ліва сторінка. Обираємо потрібну. Відкриваємо у фотошопі. Ось ці блакитні лінії - це направляючі - вони показують лінії обрізу, тобто важливі частини фотографії не повинні туди потрапляти - тому що обріжуться в процесі друку.

Поле сторінки порожнє - заливаю його білим кольором. Для цього використовуємо інструмент "заливка/paint bucket tool"(1) і перевіряємо чи білий у нас колір активний (2).

Далі, включаємо в меню View - "лінійка/rulers "

Використовуємо інструмент "направляючі/extras"(з-під лінієчки (3), що з'явилася, просто стрілкою направляючу (4) - блакитну лінію). З їх допомогою будуємо віконця для розміщення фотографій.

У нашому випадку - це одне вікно посередині. Шаблон готовий. Я його спеціально виділила сіреньким, насправді буде видно просто білий фон, обмежений синіми направляючими.

Відкриваємо у фотошопі фотографії, які плануємо розміщувати в цьому шаблоні,

перетягуємо у поле шаблону і зменшуємо пропорційно до потрібних розмірів за допомогою трансформа ctrl+t (5)

Якщо фотографія не потрапляє з якогось боку у наше сплановане поле і її треба підрізати - скористаємося ще одним інструментом "маска" - обрізуємо фотографію.
Спочатку виділяємо потрібну нам область(7) інструментом "виділення/rectangular marquee tool"(6) вона виділяється легко, тому що там наші направляючі.

після виділення тиснемо на кнопку "Маска/layer mask" (8),

отримуємо фотографію потрібного розміру.

Так само поступаємо з усіма іншими фотографіями. Виконуємо "зберегти як" = номер сторінки.jpg і все - приступаємо до наступної сторінки.

Ось так зазвичай виглядає моя сторінка:)

Коли усі сторінки готові, завантажуємо шаблон обкладинки там же. На відміну від сторінок він йде одразу розворотом - головна і оборотна сторінка плюс посередині корінець. Тепер треба вибрати фотографії для обкладинки.

Найпростіше використати найпростіший дизайнерський прийом, який доступний кожному, і не вимагає великих знань в науці дизайну - це фотографія на весь лист. І текст. А можна і без тексту:)

Тонкощі в оформленні обкладинки - я люблю, що якщо зображення використовується тільки на заголовній сторінці, то воно повинне заходити і на корінець, тоді, не буде зарізаного ефекту. Ну або обкладинка заходить через корінець і на зворотну сторінку, майже повністю.

Залишилася деталь, яка надасть родзинку вашій фотокнизі - це текст. Можна просто підписати фотографії, можна підписувати розділи, можна просто написати пролог і епілог, які нададуть вашій фотокнизі ще більшу індивідуальність.

Ось в принципі і усе - декілька годин і ваша унікальна фотокнига готова!

Оригінал взятий з lyasha.

Інші статті