Історія кохання...до фотокниг))

Підходить кінець 2011 року. Цей рік я вважаю знаменним для себе, тому що у моєму захопленні фотографією намітився новий виток. Пов'язано це з двома чинниками, пов'язаними один з одним. По-перше, чоловік купив мені новий дзеркальний фотоапарат з непоганими характеристиками, що дозволяє вийти на небувалий (для мене, в порівнянні з попереднім) рівнем фотографування, адже перед цим я фотографувала цифровою мильницею і була усім задоволена; по-друге... я почала робити фотокниги, що являється, в моєму розумінні, не просто кроком вперед, а стрибком вгору. Багато моїх знайомих (і незнайомі), побачивши мої "шедеври", оправившись від першого шоку, з придихом цікавляться, де такому вчать, скільки це коштує, і наскільки це складно. А нещодавно познайомилася в мережі з дівчиною, яка робить абсолютні (на мій погляд) шедеври в області не цифрового, а паперового скрапбукинга, і яка, в той же час, не може підступитися до фотокниг (хоча давно про це мріє), тому що потрапила на якийсь сервіс по виробництву фотокниг, який запропонував завантажити програму, за допомогою якої і слід було збирати фотокниги, а програма ця з дуже урізаними можливостями, незручна, непрактична і взагалі... коротше, книги їй робити розхотілося, і вона ніяк не могла зрозуміти, як же в подібних програмах виходять книги, схожі з моїми. І як вона здивувалася, дізнавшись, що усе це робиться за допомогою її "коханого фотошопа".

І оскільки я все ще пам'ятаю свій шоковий стан при першому знайомстві з фотокнигами, і мою упевненість в тому, що я не зможу цього зробити НІКОЛИ, оскільки теж не раз потрапляла на подібні сайти, і теж відчувала свою безпорадність і небажання витрачати час на свідомо провальну справу, до того ж ціни на фотокниги, як відомо, не просто кусаються, вони загризають на смерть, то я вирішила на сторінках свого блогу поділитися своїм невеликим досвідом по створенню свого домашнього міні-шедевру на довгу-довгу пам'ять. Тому що все, насправді, не так вже погано і складно, повірте мені, варто лише раз спробувати. Все, що вам потрібно - мінімальні навички роботи з Фотошопом, тому що розповідати я буду на своєму прикладі, а я користуюся саме цією програмою. Можливо, зі мною хтось посперечається, що є кращий, доступніший, якісніший, зручніший (список продовжите самі) спосіб, але... вас не переконуватиму, мета мого виступу не в цьому полягає. Я просто хочу описати мою Історію дружби с Фотокнигами. Може, комусь стане у нагоді...

Отож... Я зовсім нещодавно дружу з сервісом по виробництву фотокниг для професіоналів Цифролаб. Власне, і з фотокнигами я дружу не так вже й давно... рівно стільки, скільки з Цифролабом. Адже спробувала свої сили в створенні фотокниг я саме з ним. До цього я приглядалася, порівнювала, оцінювала свої сили (дуже невисоко), думала, що усе це дуже складно і дорого, мені навряд чи по зубах, хоча цілком упевнено володіла Фотошопом, дуже любила фотографувати, і (крім того) - робити фотоальбоми. Альбоми виходили дуже просто: я вкладала фото в магнітні альбоми (сторінки з прозорою плівкою, під якою знаходиться липка поверхня, на яку і треба розміщувати фотографії). Спочатку це були фото 10 на 15,

...потім я стала робити цілісні сторінки формату 20 на 30, на яких методом цифрового скрапбукинга розміщувала колажі з фотографій з декоративними елементами. Безліч подібних сторінок ви можете побачити в моєму блозі, власне, я розміщувала там практично все. Потім я їх роздруковувала у фотостудії і вкладала у все в ті ж магнітні альбоми. Виходило ось так

Але я вже захворіла фотокнигами (у мережі дуже багато прикладів), тому що в альбомах мені стало тісно. Власне, це задоволення теж не з дешевих (фотодрук + сам альбом), а фотографій ставало все більше

до того ж вони стали дуже якісними з появою дзеркальної фотокамери. І я зрозуміла, що якщо не спробую... А тут якраз видалася слушна нагода - ми усією сім'єю поїхали в червні цього року в Крим на тиждень. Випробувала новий фотоапарат, подивилася фотографії. Фоторепортаж вийшов такий шикарний, що я зрозуміла - ось він, той випадок, коли фотографії просто просяться у фотокнигу. І стала шукати сервіс, який допоможе мені це здійснити з мінімальними втратами, - грошей і віри в себе. Переглянувши велику їх кількість, я наштовхнулася на Цифролаб.

І я зрозуміла - потрібно вже на чомусь зупинитися. Трохи збентежив напис Professional, яким я, зрозуміло, не являюся. Я знайшла в самому низу сторінки напис "Все дуже складно. Я не професіонал, не володію Photoshop і хочу замовити фотокнигу для себе. Вам сюди". Зайшла... Подивилася... Але там виявилася знову програма для створення фотокниг (не з допомогою Фотошопа), і я швиденько повернулася назад. Адже я володію Фотошопом, тому вирішила на напис Professional не звертати доки уваги і зареєструватися. На диво, реєстрація пройшла швидко і без особливих ускладнень і я підбадьорилася... А потім все виявилося зовсім просто! Зупинюся на декількох моментах:

1. Дуже зручна навігація по сайту. Ліворуч меню з усіма розділами, при натисканні на які з'являється уся необхідна інформація, написана доступною мовою, зрозумілою і непрофесіоналові, з детальними інструкціями та ілюстраціями.

2. Ціновий калькулятор, який за введеними параметрами вашої фотокниги (формат, кількість сторінок, присутність додаткових опцій у вигляді ламінування книжкового блоку і персоналізації сторінок) видає вартість екземпляра. Дуже зручно. Не треба вираховувати самостійно по таблицях і так далі. І ціни виявилися цілком прийнятними, що для мене виявилося одним з основних чинників вибору цього сервісу, тому що я прекрасно розуміла, що млинець може виявитися не просто грудкою, а катастрофою. І в той же час я усвідомлювала, що якщо мені сподобається результат, то це стане однією з постійних статей витрат для нашого сімейного бюджету.

3. Особлива вдячність. Готові шаблони у форматі Фотошоп (psd) з виставленими параметрами сторінки (розмір, дозвіл, і обрізання сторінок, що навіть направляють для позначення). Завантажити їх можна для кожного формату окремо, на сторінці сайту

Визначившись з форматом майбутньої книги, я завантажила потрібні шаблони (ліва і права сторінки, обкладинка) і приступила до роботи.

Отож, моя перша фотокнига - Відпочинок у Криму, червень 2011 року. Поліграфічна фотокнига (на той момент іншої, тобто класичної фотокниги, не було), формат 30 на 20 (так звана Альбомна орієнтація), ламінування книжкового блоку, кількість сторінок (забігаючи вперед) - 86!!! А спочатку хотіла зробити невелику, для спроби... Але з пісні слів не викинеш, фотографії усі дивовижні, тому - будь що буде, гуляти так гуляти! Не розповідатиму усю технологію створення цієї фотокниги, це буде дуже довго, та і не сильно цікаво.

Скажу тільки, що сторінки я робила у Фотошопі, на підставі шаблонів Цифролаб, використовуючи по максимуму тільки фотографії і по мінімуму - сторонні елементи у вигляді елементів і фонів скрап-наборов і так далі. На сайті дуже чітко описані вимоги до нумерації і назв сторінок, тому будьте уважні, щоб не виявилося потім білих сторінок і порушеної черговості. Для моєї книги вимоги були тут /printbook 30x20, я дуже уважно їх перечитала і акуратно перевірила ще раз, при відправці книги. До речі, тут і з'ясувався ще один плюс цього сервісу - форма завантаження.

Все дуже швидко і зручно - вводите формат своєї книги і завантажуєте свої файли у форматі .jpg зручним для вас способом (архівом або по одному файлу). Після закінчення завантаження усі ваші сторінки, обкладинка і форзаци вибудовуються в тому порядку, в якому вони будуть в книзі, і ви ще раз зможете перевірити, чи не помилилися в нумерації та черговості сторінок.

Після того, як переконалися у правильності замовлення, підтверджуєте ще раз, уточнюєте свої дані і визначаєтеся із способом доставки. Роздруковуєте рахунок і оплачуєте будь-яким зручним способом. Забігаючи вперед, скажу, що усі свої замовлення можна відстежити на сторінці Мої замовлення, де не лише дані про ваші книги, але і статус, по якому можна побачити стадію готовності замовлення (ще один безперечний плюс). Також, заходячи на сайт, ви завжди бачите, на яку дату буде готове ваше замовлення. Знову ж таки забігаючи вперед, скажу, що саме в цей день (з обліком і доставки теж) замовлення і прийде. Не пізніше!

Все... Ваша участь в створенні фотокниги закінчена, черга за фахівцями Цифролаба. Вам залишається тільки чекати.

І я дочекалася! Признаюся, хвилювалася неймовірно... Так боялася зіпсувати враження! До речі, дуже багато своїх побоювань і сумніви ще перед відправкою книги я обговорювала із співробітниками Цифролаба - по телефону і в режимі онлайн в скайпі (координати є на сайті). Усі сумніви розсіялися, хлопці навіть погодилися перевірити у чайника (у мене) формат і кольорокорекцію декількох файлів. Коли відкривала конверт з книгою... Чоловік веселився неймовірно - коли це дружина востаннє так хвилювалася. Але коли він побачив книгу... Зараз я часто бачу подібний вираз обличчя у людей, яких мої книги (і взагалі фотокниги) бачать вперше. Здивування, захоплення, в той же час недовіра - це що, ти сама робила? Ні, правда сама? Ні, не сама, а в друкарні!

Коли перші захоплення уляглися, я проаналізувала, що ж, власне, привело нас в такий захват.

1. Як я вже говорила, дуже навіть прийнятна ціна, враховуючи, що сторінок там виявилося під сотню.

2. Якість книги. Враховуючи, що друк не фото, а поліграфічний, я чекала, що якість віддрукованих сторінок буде не сильно прийнятною. Я помилилася. Якість фото залишилася чудовою, книга виявилася яскравою, як дитяча книжка, глянсовою (завдяки ламінації книжкового блоку - кожен лист покривається тонкою плівкою, що наближає сторінку до фотографічної якості, робить лист щільніше) і... не знаю як сказати... добротною, чи що... Палітурка зроблена на совість, листи не бовтаються, обкладинка рівна і добре проклеєна, як і сам книжковий блок. Плюс обрізання виявилася саме там, де і вказана в шаблоні - нічого зайвого не обрізали, але і не залишили.

3. Терміни виготовлення - разом з пересилкою тиждень або трохи більше того (це рідкість і на сайті заздалегідь вивішується попередження).

4. Зручна пересилка. Залишилося тільки показати фото мого первістка. Ось він... точніше вона!

Наступна книга була зроблена для двох сестричок. Мама попросила зробити для них портрети дівчаток, а фотографій вийшло так багато, такі чудові, що батьки просто не могли вибрати, які ж фото роздруковувати. І якраз в той момент я отримала свою першу морську фотокнигу. Звичайно ж, мамі (і дівчаткам) захотілося книжку. Я не змогла їм відмовити, і вийшла ось така фотокнига.
Поліграфічна фотокнига, формат 30 на 20, ламінування книжкового блоку, 40 сторінок

Потім була книга про поїздку мого старшого сина Андрія у Болгарію. Ця і усі подальші книги були експериментальними - з форматом книги. Ця виявилася такою ж за розміром (30 на 20), але без ламінування сторінок. Хочу сказати, що вона виявилася по-своєму привабливою, сторінки не блищали, але все одно друк мені дуже сподобався. До того ж вона була відчутно дешевшою.

Наступна книга вийшла на одному диханні, тому що я дуже люблю людей, яким вона призначалася. Це чудова молода пара, і книжка вийшла про їх Історію кохання. Поліграфічна фотокнига, 30 на 20, ламінування книжкового блоку, 60 сторінок

І, звичайно ж, книжка про черговий літній відпочинок... з батьками на Азовському морі. Цього разу я друкувала дві книги, собі і мамі, але сфотографувати встигла тільки одну, оскільки мама якраз цього дня прийшла і, звичайно ж, свою книжку швиденько забрала. Ну нічого, вона практично така ж, як ця. Знову експериментувала з матеріалами, цього разу не стала ламінувати сторінки, зате папір - Преміум. Папір трохи щільніший, ніж зазвичай, і яскравіше. Результатом залишилася задоволена. Формат 30 на 20

Ось і вся історія. Хоча ні, не вся! Ми стали постійними клієнтами Цифролаба, хоч і пробували друкувати в іншому сервісі (для порівняння). Але я все-таки дійшла висновку, що... навіщо кидатися, якщо мене все влаштовує саме тут? А кидалася я тому, що в Цифролабі на той момент був тільки друк поліграфічної фотокниги. А хотілося спробувати Класичну фотокнигу.

І нещодавно (ура!) у Цифролабі з'явилася і така послуга! Звичайно ж, я не могла пропустити таку подію, але довго думала... що б таке зробити значне, гідне Класичної фотокниги того масштабу, який пропонує Цифролаб. І підвернулася слушна нагода, значніше за подію просто не придумаєш - Весілля! До того ж, фотографії виявилися професійними, їх було багато... так що книжка народилася практично миттєво.

Класична фотокнига (Фотобук), формат 30 на 30, 16 розворотів. Відразу прокоментую - книжка дуже істотно відрізняється від поліграфічної. Чим?

1. По-перше - спосіб друку. Не поліграфічний, а фотодрук. Різниця детальніше описана на сайті (з технічною термінологією), а я скажу по враженню зоровому. Поліграфічний друк дає у будь-якому разі невеликий шум, і це потрібно враховувати при підготовці макету і обробці фотографій. Зображення при фотодруці у Фотобуку практично не відрізнятиметься від зображення на екрані вашого монітора (звичайно, при збігу профілю вашого комп'ютера і друкарської машини Цифролаба, все про калібрування монітора і відмінності профілів є на сайті Цифролаба, я ж не стала вдаватися до цих нетрів, а перевірила досвідченим шляхом, при замовленні першої книги). Яскраво, барвисто, чітко - ось далеко не повний список вражень від друку при отриманні готової книги.

Поліграфічна фотокнига

Класична фотокнига (Фотобук)

2. Товщина сторінок. У поліграфічній книзі звичайний папір щільністю 170г/м2, при ламінуванні трохи щільніше. У фотобуці сторінки завтовшки більше міліметра за рахунок накату фотопаперу із зображенням на тонкий пластик. Представляєте, наскільки довговічніше і привабливіше виглядає книга?

Поліграфічна фотокнига

Класична фотокнига (Фотобук)

3. Підготовка макету. Для поліграфічної книги треба робити окремо ліву і праву сторінку. Для фотобуку робиться відразу цілий розворот (ліва і права сторінка суцільна), в моєму випадку величезне полотно розміром трохи менше, ніж 30 на 60 см Мені дуже сподобалося верстати відразу розворотами - по-перше, швидше, по-друге, зручніше, можна захоплювати середину сторінки, і ставити величезні фото розмірів у цілий розворот. Чом би і ні, якщо фото хороше! До речі, шаблон розвороту і обкладинки є на сайті, їх можна так само завантажити.

4. Спосіб з'єднання листів. Для фотобуку можливе панорамне розкриття книги на 180 градусів. Як я говорила вище, розворот буде суцільним без розриву картинки і переходу в корінець посередині. Приклад відмінності поліграфічної фотокниги і фотобуку показаний на фото нижче

Поліграфічна фотокнига

Класична фотокнига (Фотобук)

5. Кількість сторінок. Якщо поліграфічна книга може містити від 12 до 96 сторінок, то Фотобук усього лише від 6 до 20 розворотів (тобто від 12 до 40 сторінок) для формату 20 на 30, і від 10 до 25 розворотів (від 20 до 50) сторінок для формату 30 на 30. І якщо поліграфічна книга виглядає не занадто товстою навіть при максимальній кількості сторінок, то Фотобук стає дууууууже солідним (якщо не сказати товстим і важким). Чому? Про різницю в товщині сторінок я вже говорила...

Ледве дочекалася книгу!

Поки чекала, замовила ще одну, для своєї подруги, в якості подарунка до дня народження. До речі, краще за подарунок і не придумаєш - оригінально, дуже дорого виглядає, солідно, і людина відчуває, що подарунок робився з душею і саме для неї.

Фотобук, 20 на 30, 10 розворотів. Коли замовляла, можна було тільки 10 розворотів, як тільки замовила, буквально через декілька днів, з'явилося повідомлення, що в цьому форматі доступні до 20 розворотів! Ну гаразд, все одно потрібно було хоч спробувати...

Книжки прийшли одночасно... Весільна книга виявилася саме такою, якою і має бути весільна фотокнига... Величезна, солідна, барвиста, дуже якісна... на все життя, як мовиться, ще і дітям залишиться

Молодята були у захваті... Що ще потрібно-то?

А подарунок виявився не менш чудовим

Весільна книга - 30 на 30, осіння 20 на 30

Остання книжка виявилася теж для подруги, у вересні ми їздили на прогулянку у великий парк стадіону Донбас-арена в Донецьку, фотографії виявилися більш ніж чудовими і народилася фотокнига-портфоліо, фотобук, формат 30 на 30, 10 розворотів...

Вже отримала я і фотокнигу про День народження. Вийшла книга-репортаж, яку, я думаю, дуже цікаво буде дивитися і іменинникові, і його батькам, близьким, друзям, згадуючи ту прекрасну, веселу днину...

Поліграфічна фотокнига, формат 30 на 20, ламінування книжкового блоку, 40 сторінок, ламінована фотообкладинка.

На даний момент начебто і все... Звичайно ж, це не остання книга... Вже чекають своєї години декілька незавершених книг, які дозрівають поступово. І я ще стільки усього хочу спробувати в Цифролабі... І фотобук-планшети 20 на 30 (з одним або двома розворотами), і фотобук з друком на шовковому папері, і палітурка з шкірозамінника, і футляри для готових книг, і обкладинки для CD- дисків, і... Та і просто життя-то не стоїть на місці... Стільки подій, діти ростуть і змінюються, пори року змінюють один одного... і, відповідно, з'являється маса нових фотографій. Я сподіваюся, скоро у мене утворюється маленька бібліотека... Архів моєї сім'ї. Так що створення фотокниг - це захоплення, я думаю, на все життя. До чого я усе це затіяла? Сиджу зараз і перебираю свої фотокниги... І таке задоволення відчуваю при цьому, таке тепло в душі від спогадів... Адже це головне, правда? Інакше навіщо це все?

І ще думаю... Раптом хтось прочитає з таких, якою була я... невпевнених у своїх силах і гадаючих, що це неймовірно складно... і зрозуміють, що нічого складного і немає, варто спробувати! Пробуйте! Бажаю успіху!

P.S. Жодне фото не передає реальної краси книг... Щоб переконатися у тому, що це коштує усіх витрачених засобів і зусиль, її треба хоч би потримати в руках... А для цього просто треба... (дивися статтю із самого початку:)))))))

Інші статті